Cerrahi Aşama
İlk muayene sonucunda diş hekimi tarafından ekstra bir önlem alınması belirtilmemişse, ağız hijyeni düzeltilmişse, hasta açısından normalden faklı bir hazırlık yapması gerekmez. Ancak implant cerrahisinin yapılacağı tarihte hastanın vücut direncinin yerinde olması koşulu istenir. Yani hasta başka bir hastalıktan ötürü halsiz düşmüşse implant cerrahisi genelde başka bir tarihe ertelenir. Hastanın genel sağlık durumunun düzelmesi beklenir.
Ayrıca ağız hijyeni iyi olmayan, diş etleri iltihaplı, diş yüzeyinde bolca bakteri plağı olan kişilerde implant yapılmadan önce bu sorunların tamamı giderilmeli ve ağız hijyeni düzeltilmelidir.
Cerrahi aşama, vidalı diş yapılacak dişsiz bölgenin tamamen hissizleştirilip implantın cerrahi yöntemle kemiğe yerleştirilmesidir. Hissizleştirme, genelde işlem yapılacak bölgenin lokal olarak uyuşturulmasıyla sağlanır. Ancak bazı durumlarda genel anestezi ile (tamamen uyutarak) cerrahi işlem yapılabilir. Cerrahi aşama açık ya da kapalı cerrahi yöntemleriyle yapılabilir.
İmplant Tedavisi Protez Aşaması
Osseointegrasyon (implantların kemikle kaynaşma durumu) röntgen çekilerek kontrol edilir.
Bu aşamada diş etleri açık cerrahi yöntemle açılarak “diş eti şekillendirici” yerleştirilmesi gerekiyorsa, ölçü almak için bu işlemi takiben 4 ila 5 gün beklemek gerekebilir. Diş etinin üzerinden küçük delikler açılarak implantların içerisine diş eti şekillendiriciler vidalanır. Bu süreçte İmplant detektörü kullanımı implantın yerinin tam olarak belirlenmesini kolaylaştırdığı için aynı seansta ölçü alınmasına da izin verir.
Ölçü alındıktan sonra laboratuvarda protezlerin altyapısı (metal, zirkonyum, vb.) hazırlanır. Sonraki seansta “abutment” ve altyapı provası yapılır. Porselen katman için hazırlık yapılır.
Altyapı provasından sonraki seansta porselen provası yapılır. Gerekli olduğu taktirde düzeltmeler yapılır. Porselen provasında sorun yoksa, vakaya göre dişler geçici olarak yapıştırılarak bir süre kullandırılabilir.