Diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun (kavite) yapay bir dolgu malzemesi ile doldurulmasıdır.

Diş çürüğü günümüzde birden fazla sebebe bağlı olarak diş dokularında oluşan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Diş Çürüğünün Etkenleri

  • Bakteri plağı
  • Beslenme alışkanlığı; asitli ve şekerden zengin gıdaların aşırı tüketimi
  • Fırçalama alışkanlığı; diş çürüğünü engellemek için günde 2-3 defa dişler fırçalanmalıdır. Özellikle gece yatmadan önceki fırçalama çok önemlidir çünkü gece ağızda kalan yemek artıkları asidik ortam oluşumunu ve dolayısıyla çürük oluşumunu arttırır.
  • Dişlerin sıralanışı; diş sıralanışı olması gerekenden daha sık ise (çapraşıklık varsa), diş aralarına fırça veya diş ipinin girememesi ve bu alanların temizlenememesine bağlı olarak diş çürüğünün meydana gelmesi kolaylaşır.
  • Tükrük yapısı; tükrük dişleri yıkayan ve kimyasal yapısındaki maddeler nedeniyle dişleri çürümeye karşı koruyan bir ağız sıvısıdır. Bazı sistemik hastalıklarda diabet (şeker hastalığı) gibi ve gece ağız solunumu olan kişilerde tükürük azalır. Tükrüğün yıkayıcı özelliğinden yoksun kalan dişlerde çürük oluşumu artabilir.

Diş çürükleri dişin çiğneme yüzeyinde, dişlerin birbirine temas eden ara yüzlerinde veya dişlerin boyun bölgelerinde oluşabilir. Gözle görülebilen yüzeylerde oluşan kahverengilik veya oyukların tespit edilmesi kolaydır. Fakat bu belirtileri oluşturmamış çürüklerde röntgen teşhisi de gereklidir.

Dişin mine dokusunda başlayan çürüme tedavi edilmediğinde dentin dokusuna ilerler. Dentin, mineye göre daha kolay çözünen bir yapıdır ve bu nedenle çürük ilerlemesi hızlıdır. Dentin dokusuna erişmiş bir çürükte hastada bir etken sonucu çıkan sıcak, soğuk, ekşi, tatlı hassasiyeti olabilir. Bu ağrı etken ortadan kalktığında geçer.